Makupaloja Suomesta
Suomalainen ruokakulttuuri on ollut suuressa muutoksessa koko 2000-luvun alun. Samaan aikaan pohjoismainen ruoka on noussut trendiksi kansainvälisten ruoka-alan ammattilaisten keskuudessa. Uudet maut, selkeys, puhtaus ja läheinen luontosuhde kiinnostavat maailmalla.
Pohjoisen luonnon kulinaarinen sinfonia
Monelle suomalaiselle ja ulkomaalaiselle Suomen parhaat ruokaelämykset tulevat luonnosta. Marjoista, sienistä, järvikaloista ja riistasta loihditaan unohtumattomia elämyksiä.
Maailman pohjoisin maatalous
Missään muussa maassa ei harjoiteta maataloutta yhtä pohjoisessa kuin Suomessa. Pohjoisen lyhyt kesä ja pitkä talvi ovat haasteita sekä viljelylle että karjanhoidolle. Entisaikoina se on merkinnyt talvista ruoan niukkuutta, nykyään kustannusjahtia. Ennen kaikkea se on tuottanut luovia ratkaisuja ja laadukasta ruokaa.
Neljän vuodenajan maut
Suomalaisten makujen aarreaitan timantti on neljä selkeää vuodenaikaa. Peltojen ja metsien kesäinen raikkaus muuttuu talven myötä lempeiksi aromeiksi. Riista ja luonnonkala tuovat kausittaista vaihtelua lihan ja kalan tarjontaan.
Suomalaiset terveyspommit
”Suomi – kilpailukykyinen terveellisen ravitsemuksen edelläkävijä.” Näin visioitiin Suomessa muutama vuosi sitten. Lähtötilanne on hyvä: laadukkaat raaka-aineet, turvallinen ja monipuolinen tuotevalikoima sekä jo vuosia kestänyt hyvä yhteistyö tutkijoiden, viranomaisten ja elintarviketeollisuuden välillä. Suomalainen terveellinen ravitsemus on ennen kaikkea kunnollista perusruokaa ja kansalaisten viisaita valintoja, mutta myös kansainvälisen huipputason tutkimusta ja innovaatioita.
Koulupäivän ruokakulttuuria Jokaiselle suomalaisessa päiväkodissa, peruskoulussa, ammattikoulussa ja lukiossa olevalle nuorelle tarjotaan terveellinen lämmin lounas. Kotitalousopetuksessa yläkoululaiset tutustuvat ruoanvalmistustaitoihin ja ravitsemuksen perusasioihin.
Ostoskoriin luomua ja lähiruokaa
Kestävä kehitys, luomu ja lähiruoka ovat ruokamaailman trendiaiheita, mutta kertovat myös ruokakulttuurin murroksesta. Suuret tuotantoyksiköt saavat rinnalleen yhä näkyvämmän pienimuotoisen ja vaihtoehtoisen tarjontaketjun. Niiden valikoimat kasvavat sekä ravintoloissa että ruokakaupoissa, ja uusia myyntikanaviakin syntyy.
Ainutlaatuinen makupaletti
Suomalaisilla on tapana ajatella, että ruokakulttuurimme muuttuu nopeammin kuin muissa maissa. Toisen maailmansodan jälkeistä kehitystä tarkastellessa tämä pitää varmasti paikkansa. Uutuudet piristävät arkea ja jalostavat juhlaa, makupaletti uudistuu jatkuvasti.
Suomi, Pohjoismaa
Kaukaa katsottuna eri Pohjoismaiden ruokakulttuurit eivät juuri erotu toisistaan. Lähietäisyydeltä tarkasteluna eroja löytyy. Paljonkin, ainakin omasta mielestämme.
Kattaus suomalaista suunnittelua
Ruokaan liittyvää muotoilua on monenlaista: keittiömiljöötä, tekstiilejä, astioita, kattausta sekä tuote-, pakkaus- ja myymäläsuunnittelua. Suomessa keittiön käyttöesineiden osuus koko muotoilun kentällä on merkittävä. ”Design on osa elämää” on tunnuslause Helsinki Design Capital2012 -juhlavuodelle, luonnollisesti.
Helsinki, gastronominen suunnannäyttäjä
Kansainvälisen tason keittiömestarit vievät suomalaista ruokaa maailmalle ja ohjaavat maailman kulinaristit pöytiimme. Innovatiiviset ammattilaiset yhdistävät pohjoisen raaka-aineet, vanhat säilöntämenetelmät ja ruoanvalmistustekniikat, perinneruoat sekä maailmalta tuodut opit. Tuloksena on elämys, jonka kaiken kokeneet gastronomitkin muistavat ikuisesti.
Kippis!
Kansalliseepoksemme Kalevala sisältää kaksi kertaa enemmän säkeitä oluen valmistuksesta kuin maailman luomisesta. Olut on kuulunut jo muinaissuomalaiseen kulttuuriin.
Omintakeista ruokajuomakulttuuriamme edustaa kraanaveden juonti ja maidon laaja käyttö ruokajuomana. Myös runsas marjasatomme taittuu upeiksi juomiksi, alkoholilla ja ilman. Oluenpanon taito on osattu aina, mistä sahti on elävä todiste.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti